Travelog MKSC 6.0 : Apa nasibmu wahai anak Syria?

9

Pertembungan dua bangsa, dua budaya, dua bahasa dan dua generasi ini telah menarik perhatian saya.

Anak kecil ini baru selesai mendapatkan bekalan utk berbuka. Lihat saja dua bekas kecil dihadapannya. Barangkali utk diri dan juga keluarga. 

Saya cuba menangkap butir bicara ayam dan itik ini namun tidak jelas. Abang cameraman kami tu seakan sedang berusaha mencuit hati sikecil itu. Entah apa agaknya yang sedang berlegar dalam akal kecil anak ini.

Anak ini adalah salah seorang dari ribuan kanak-kanak yang belum tentu terjamin bekalan makanannya setiap hari. Mereka harus membesar dengan sihat dan baik. Tetapi nasib mereka tidak seindah itu.

Ketika team kami mengagihkan juadah utk berbuka kpd pelarian Syria dan warga Kilis yang kurang bernasib baik, kanak-kanak lah yang menjadi golongan majoriti menadah bekas-bekas untuk kami isi dengan makanan.

Wajah keletihan, penuh mengharap hinggakan ada yang merayu-rayu utk sesuap makanan seperti telah menghiris dan merabak hati-hati kami ini.

Mereka ini tidak harus menjadi mangsa. Mereka masih kecil. Mereka harus ke sekolah. Mereka harus meraikan zaman kecil mereka. Mereka tidak sewajarnya memikirkan tanggungjawab melebihi upaya mereka. Namun, inilah realitinya.

Persoalan yang bermain difikiran saya, apa lagi cara agaknya bagi menyelamatkan kanak-kanak ini dan meletakkan mereka dizaman selayaknya buat mereka. 

Buntu. 

Nurdieana Mohd Mardzi 
16/5/2018
Kilis

Kongsi Artikel Ini