Sekutu regim bakar ladang gandum

 

The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) mengesahkan sekurang-kurangnya dua wanita rentung selepas kumpulan bersenjata yang pro kepada regim Bashar al Assad bertindak membakar ladang gandum di Al Jalamah, Hama.

Dalam laporan di laman rasminya pada Rabu, pertubuhan hak asasi manusia itu melaporkan mangsa terperangkap selepas pemiliknya menolak permintaan anggota kumpulan itu supaya membayar wang bagi membolehkan tuaian dibuat.

Sebelum itu, dalam serangan meriam ke atas bandar Lataminah dan kawasan sekitarnya pada Selasa turut menyebabkan sebahagian besar ladang tanaman di pinggir bandar itu terbakar.

SOHR mendakwa, sekurang-kurangnya 155 serangan meriam telah dilancarkan dalam tempoh 24 jam ke atas kawasan berkenaan.

Sementara itu di Idlib, sekurang-kurangnya seorang maut dalam letupan bom di tepi jalan raya yang menghubungkan bandar Saraqeb dan kampung Jobas.

Menurut SOHR kejadian yang berlaku pada Selasa membabitkan anggota kumpulan yang bertelagah.

Bagaimanapun SOHR tidak memberi maklumat jumlah sebenar mereka yang cedera.

Dalam perkembangan berasingan seorang imam sebuah masjid ditembak mati selepas bertikam lidah di Marat Matr yang terletak di pinggir Idlib.

Di hari yang sama juga, lelaki tidak dikenali melepaskan tembakan ke arah anggota Al Sham Corps di kampung Taladah, menyebabkan seorang maut dan mencederakan dua yang lain.

Razali Awang
Media Syria Care

Kongsi Artikel Ini