Ramadan bulan tragis

3

Tiada satu haripun di bulan Ramadan di bahagian barat laut di utara Syria yang terlepas dari serangan udara tentera regim Bashar al Assad dan sekutunya Rusia.

Dalam tempoh 24 jam, pada setiap saat hidup pelarian dan orang awam di situ penuh dengan risiko. Serangan udara dan darat dilakukan tanpa mengira masa. Adakala pada waktu berbuka dan ada masanya ketika bersahur.Di mana tempat orang awam berkumpul, di situlah ia akan menjadi sasaran.Usahkan rumah, masjid yang menjadi rumah Allah turut dibom.

Begitu juga dengan pasar yang menjadi tempat orang awam mendapat keperluan makanan, ia menjadi perangkap maut.Dalam video yang dimuat naik admin Syria Care https://www.facebook.com/syria.care/videos/386999515357093/, ia menunjukkan rakaman tragis dalam serangan yang dilakukan ke atas sebuah pasar di Maarat al Nu’man.Remaja lelaki terputus kaki, meraung.!!!

Ya Allah, kasihanilah mereka yang dizalimi.Sehingga artikel ini ditulis, visual itu masih belum disekat dan ditonton.

Menurut AFP dalam serangan pada Ahad, sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak terbunuh di situ.Manakala serangan di pelbagai tempat lain di bandar berkenaan menyebabkan 12 nyawa melayang.Semoga yang meninggal mendapat syahid.

Bagi mereka yang hidup dan tercedera bagaimana pula masa depan mereka?Ramadan di tahun kelapan konflik benar-benar menguji iman, akal dan jiwa rakyat Syria yang telah lama sengsara.Mengulas mengenai serangan pada 26 Mei, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) berkata, ia paling teruk sejak kempen besar-besaran dilancarkan empat minggu lalu.

Dalam serangan pada Ahad, Pengarah SOHR, Rami Abdul Rahman berkata, pesawat dan helikopter regim Bashar melancarkan tidak kurang 280 serangan dan sekutunya, Rusia melakukan 15 pengeboman ke atas kedudukan orang awam di utara Syria.

Menurut Union of Medical Care and Relief Organisations (UOSSM), operasi tanpa henti sejak 28 April lalu telah mengakibat 229 orang awam terbunuh manakala 727 lagi cedera.Lebih 300,000 lagi terpaksa melarikan diri ke kawasan yang dirasakan selamat.Lebih 20 pusat kemudahan rawatan telah diserang. Dari jumlah itu, hanya satu yang masih boleh beroperasi. Selebihnya musnah teruk dan tidak lagi boleh digunakan./Foto AFP.

Razali Awang
Media Syria Care

Kongsi Artikel Ini