PBB KHUATIR NASIB SUKARELAWAN

WhatsApp Image 2018-03-23 at 05.52.36

15 buah bas telah digunakan untuk mengangkut keluar kumpulan pertama pejuang anti kerajaan dan keluarga mereka dari Harasta, Timur Ghoutah menuju ke Idlib.

Menurut stesyen televisyen kerajaan, sejumlah 547 orang termasuk 88 penentang telah diangkut keluar menuju ke destinasi yang dipersetujui.

AFP melaporkan, semua mereka menunggu di kawasan zon penampan sebelum dibawa masuk ke kawasan yang dikuasai kerajaan.

Sebelum ini, kumpuan Ahrar al-Sham yang bersetuju dengan rancangan yang diusahakan sekutu kuat Presiden Bashar al Assad, Rusia untuk meletak senjata dan keluar dari situ.

Manakala pejuang yang lain seperti di Douma, Jobar, Ein Terma, Arbin dan Zamalka enggan berbuat demikian.

Menurut TRT World, Kementerian Pertahanan Rusia mendakwa secara keseluruhan lebih 5,000 orang awam telah meninggalkan Timur Ghoutah pada Khamis.

Sementara itu, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melaporkan lebih 4,000 orang telah keluar dari Douma sejak Rabu dan menyeberang masuk ke kawasan yang dikuasai tentera kerajaan dan konco-konconya.

Ketika proses membawa keluar orang awam dari Timur Ghoutah telah bermula, Ketua Kumpulan Petugas Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Syria, Jan Egeland melahirkan kebimbangan terhadap nasib 1,000 petugas kemanusiaan dan sukarelawan serta keluarga mereka yang terperangkap di Timur Ghoutah.

Dalam kenyataannya beliau berkata, tanpa pemantauan antarabangsa, tiada jaminan keselamatan kepada mereka yang terus kekal dan berkhidmat di situ.

 

Kongsi Artikel Ini