Misi Kemanusiaan Syria Care 11.0 | Ziarah mangsa konflik (1).

WhatsApp Image 2019-11-25 at 9.30.54 AM (1)

Pada 23 November, hari keenam misi, para petugas menziarahi mangsa konflik, Munir Muhammad Al-Harbi Abu Muhammad Al-Hamsi di Albab, Syria.

Abu Muhammad tidak mampu bergerak apatah lagi untuk berjalan. Dia telah menjadi lumpuh berikutan serangan yang berlaku di kawasan kediamannya 6 tahun yang lalu. Luka di belakangnya juga masih belum sembuh semenjak kejadian itu.

Abu Muhammad telah berkahwin dan mempunyai seorang anak kecil. Namun dia tidak mampu menyediakan keperluan asas untuk keluarganya.

Dia berhajat untuk memulakan projek penternakan ayam supaya dapat menampung perbelanjaan keluarganya. Sebagai permulaan, pihak Syria Care menghulurkan wang bantuan dan akan meneliti proposal projek tersebut untuk tindakan langsung. Diharapkan dengan itu dia mampu berdikari dan mencari sumber kewangan sendiri.

Petugas misi telah pun menyampaikan amanah rakyat Malaysia kepada Abu Muhammad agar hidupnya dan keluarga dapat diteruskan apatahlagi dalam keadaan cuaca yang sejuk ini. Bantuan berupa wang, bekalan pek makanan serta selimut turut disampaikan.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Sama-sama kita doakan mereka dan semoga Allah sentiasa melindungi keluarga ini.

#syriacaremedia #misikemanusiaansyriacare11 #bantuanmusimsejuk7 #syriacareforhumanity #inibukankerjamainmain

Kongsi Artikel Ini