Manbij: AS akur tuntutan Turki

Untitled
Ankara dan Washington mencapai persetujuan berhubung rancangan untuk mengundur keluar kumpulan pemberontak Kurdish dari Manbij, di utara Syria.
Kesepakatan itu hasil pertemuan Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Mike Pompeo di Washington D.C, pada Isnin.
Namun begitu kedua pihak tidak memberi perincian berhubung butiran dan tarikh pelaksanaannya.
Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan kedua mereka berkata persefahaman itu mencakupi langkah-langkah bagi memastikan keselamatan dan kestabilan di kawasan berkenaan yang bersempadan dengan Turki.
“Mereka melaksanakan rancangan bagi mengakhiri isu ini dan menggariskan komitmen bersama mereka berhubung pelaksanaannya,” petik kenyataan bersama seperti mana yang disiar Al Jazeera.
Melalui kesepakatan itu, kedua pihak bersetuju untuk bekerjasama bagi mengakhiri pertikaman lidah berhubung kedudukan tentera People’s Protection Units (YPG) di kawasan berkenaan.
Sebelum ini Turki melabel YPG sebagai pengganas kerana hubungannya dengan Kurdistan Workers Party (PKK), sebuah pertubuhan yang melakukan penentangan bersenjata ke atas pentadbiran Ankara dalam usahanya menuntut negara sendiri.
Manakala Washington menjadikannya sebagai sekutu bagi memerangi IS di Syria dan Iraq.
Di bawah rancangan damai yang disepakati bersama, ia akan membuka jalan kepada penduduk yang sebelum ini dihalau keluar YPG/PKK untuk pulang semula ke Manbij.
 
Razali Awang
Media Syria Care

Kongsi Artikel Ini