Kerana anda, Ahmad 6 tahun lancar membaca hadis

156128525_1401942990144616_7534875668301968785_n

Kami dimaklumkan para pelajar Darul Huda telah pun bersedia menyambut kedatangan kami. Terasa teruja kerana ini kali pertama saya dan team melawat pusat pengajian yang kami taja.

Dalam perjalanan ke sana Sheikh محمد وائل الحنبلي menceritakan Darul Huda terletak di kawasan golongan miskin. Dengan kemiskinan maka datanglah berbagai masalah kerana kurangnya pendidikan agama.

Dr. Abdullah Al-Lababidi yang menjadi pengetua di situ menceritakan tujuan mereka membuka pusat pengajian di Cok Surut bagi memberi peluang kepada masyarakat setempat tanpa had umur untuk belajar membaca Al Quran.

Malah ada di kalangan orang dewasa yang buta huruf juga menerima pendidikan di sini secara percuma.

Ketika di sana, Omma teruja dan terharu melihat kanak-kanak berebut-rebut hendak memperdenfarkan hafalan mereka kepada Omma dan rakan-rakan.

Salah seorang dari mereka ialah Ahmad. Apabila ditanya siapa yang boleh bacakan hadis, dengan pantas dia mengangkat tangannya menawarkan diri.

Sambil berdiri di sebelah Omma, dengan lancar Ahmad membaca hadis berkenaan hormat ibubapa. Omma sangat impressed lalu bertanya usianya.

“6 tahun!” Ahmad menjawab.
“Masya Allah bijaknya” sepontan Omma membalas.

Walaupun pusat ini kecil tetapi kesungguhan, keikhlasan serta komitmen guru-gurunya telah menghasilkan generasi yang bukan sahaja mampu membaca dan menghafal dengan baik. Malah di masa akan datang, bakal menjadi pendidik yang menyampaikan ilmu kepada anak bangsa.

Namun tanpa dokongan kewangan, usaha ini tidak akan dapat diteruskan. Di sini peranan anda.

Siti Sakinah binti Meor Omar Baki a.k.a Omma Sakinah
Ketua Misi Kemanusiaan Syria Care 12.0,
Gazientep Turki.
1 Mac 2021

#travelogomma#ommatravels#misikemanusiaansyriacare12#iamahumanitarianworker

Kongsi Artikel Ini