‘Kami rindu laungan azan’

331015856_696998532119308_5140545342008863513_n

GAZIANTEP, TURKIYE – Penduduk di perkampungan Sakcagoz, antara lokasi terjejas teruk akibat gempa bumi di Turkiye pada 6 Februari lalu meluahkan rasa rindu terhadap laungan azan di Masjid Merkez di sini.

Ini kerana satu-satunya masjid di perkampungan itu tidak lagi boleh digunakan kerana struktur bangunan yang retak, kesan daripada bencana yang kini meragut nyawa lebih 35,000 mangsa di negara ini.

Demir Kamil, 59, berkata, sejak tragedi gempa bumi itu, penduduk di sini tidak dibenarkan lagi untuk memasuki masjid atas arahan pihak berkuasa.

“Bahagian bawah tanah yang menempatkan lokasi mengambil wuduk musnah teruk dan dinding serta menara masjid retak.

“Disebabkan itu tiada lagi laungan azan berkumandang di masjid ini sejak 10 hari lalu,” katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Rabu.

Demir turut memberitahu bahawa rumahnya musnah dan kini hanya tinggal di dalam khemah bersama ahli keluarganya.

Berdepan suhu sehingga -5° Celcius hampir setiap hari, Demir menjelaskan mereka sekeluarga hanya mengharapkan unggun api untuk memanaskan badan.

“Ini sahaja cara kami untuk mengurangkan rasa sejuk melampau. Kalau dulu kami menggunakan mesin pemanas tetapi kini hanya mengharapkan unggun api,” katanya.

Biarpun berdepan dengan kesukaran, Demir tetap bersyukur keluarga dan jiran-jirannya terselamat walaupun perkampungan ini merekodkan lebih kurang 300 kematian.

Kongsi Artikel Ini