Ini Taha anak istimewa di Kampung Malaysia Syria Care

165985333_1423593734646208_3473391357016402913_n

Ini Taha anak istimewa di Kampung Malaysia Syria Care.

Walaupun dia kelainan upaya, Taha anak yang berdikari dan mempunyai cita-cita besar membantu keluarga. Dia mesra dengan semua orang dan sering menceriakan suasana.

Omma masih ingat satu ketika dulu ada melihat video berkenaan Taha dan keluarganya di khemah mereka. Keadaan khemah itu sangat lusuh dan buruk.
Lalu para petugas kami turun padang mengenalpasti lokasi mereka dan selepas soal selidik membawa Taha dan keluarga tinggal di salah sebuah rumah di Kampung Malaysia.

Ramai yang memohon untuk tinggal di situ namun tempat terhad dan kita masih perlu siapkan prasarana di Kampung Malaysia.

Ini projek wakaf. Pahalanya berpanjangan.
Berilah sumbangan bukan sekadar kerana hendak bantu mereka tetapi untuk mendapat keredhaan Ilahi.

وَمَثَلُ ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَٰلَهُمُ ٱبْتِغَآءَ مَرْضَاتِ ٱللَّهِ وَتَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍۭ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَـَٔاتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ ۗ وَٱللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Terjemahan ayat:
Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keredhaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali ganda. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.

(Al Baqarah : 265)

Mereka untung di dunia.
Kita untung di akhirat selamanya.

https://syriacare.org.my/wakafperumahanpelariansyria/

Siti Sakinah Meor Omar Baki a.k.a Omma Sakinah
Ketua Misi Kemanusiaan Syria Care 12.0
Kampung Malaysia Syria Care
Al Bardaqli, Syria
Mac 2021

#Iamahumanitarianworker

Kongsi Artikel Ini