HABUAN AS20 JUTA UNTUK AL BAGHDADI

565460310
Ganjaran berjumlah AS20 juta atau RM101.74 juta akan diberikan kepada sesiapa yang memberi maklumat sehingga tertangkapnya pemimpin IS, Abu Bakr al Baghdadi atau nama sebenarnya Ibrahim Awwad al Badri.
 
Tawaran itu dibuat Amerika Syarikat dan sekutunya yang mengedar risalah di bahagian barat Iraq.
 
Menurut agensi berita Al Arabi al Jadeed, pesawat Tentera Bersekutu mensasarkan kumpulan Badwi di padang pasir kerana dipercayai pemimpin nombor satu IS bersembunyi di situ.
 
“Terdapat petunjuk kemungkinan dia bersembunyi di kawasan padang pasir dan kami berharap dia di kawasan berkenaan. Kami telah mengepung kawasan gurun dari lima penjuru. Sekiranya dia terlepas ke kawasan Syria, sekiranya kita dapat pengesahan bahawa dia dalam Syria, kami akan arah Baghdad untuk memasuki wilayah Syria.
 
“Pakatan antarabangsa mengesyorkan untuk menangkap Baghdadi dan bukan membunuhnya,” kata sumber yang dipetik melalui www.middleeastmonitor.com
 
Menurut salah seorang pemimpin puak, Faisal al Assafi, tentera Amerika percaya Baghdadi dan orang kanannya berada di padang pasir dan dengan penuh harapan mereka menumpukan usaha untuk memburunya di kawasan berkenaan.
 
“Kami tidak dapat mengesahkan laporan itu,” kata jurucakap pakatan ‘Operation Inherent Resolve’ di Syria dan Iraq, Kolonel Ryan S Dillon di laman Twitternya.
 
Sebelum ini mendakwa Al-Baghdadi bersama 300 anggotanya terbunuh dalam serangan udara di kubu kuat IS di Raqqa, Syria.
 
 

Kongsi Artikel Ini