TRAUMA PERANG

WhatsApp Image 2018-03-29 at 16.14.36

Konflik perang saudara selama tujuh tahun meragut sebahagian besar zaman kanak-kanak Syria.

Sama ada mereka menjadi pelarian di dalam atau di luar negara, generasi ini berkongsi pengalaman yang sama dan tidak dapat mengelak diri dari bercerita tentang siri pengeboman dan kemusnahan.

Isu itu diketengah wartawan TRT World, Andrew Hopkins yang mendekati mangsa perang di Ankara, Turki.

Dalam temuramahnya dengan Kawthar Fansa, yang sedang mengandung tujuh bulan, dia menceritakan pengalaman anaknya.

” Anak-anak saya mempunyai kawan di sekolah dan kawasan tempat tinggal. Mereka mempunyai saat-saat indah bersama mereka. Tetapi kekadang saya tanya mereka sama ada ingin balik ke Syria, sekiranya mereka rindukan tanah tumpah darah. Mereka kata sudah tentu suka Syria tetapi kita tidak ada rumah di sana. Apa yang buat anak-anaknya ingat adalah pengeboman,” cerita Kawthar yang menjadi pelarian bersama tiga anak dan suaminya di Turki sejak dua tahun lalu.

Kisah yang dikongsi Kawthar mewakili jutaan bebanan sama yang ditanggung pelarian Syria.

Atas keperluan berkenaan, isu trauma perang menjadi keutamaan kepada Bulan Sabit Merah Turki dan ia telah menyediakan 12 pusat khas di sekitar ibu negara itu bagi menanganinya.

Selain itu, pusat berkenaan juga berfungsi bagi membantu mereka mendapatkan pekerjaan dan peluang pendidikan.

Dalam laporannya Hopkins berkata, penubuhan pusat komuniti penting kerana 70 peratus daripada 3.5 juta pelarian Syria yang berada di dalam Turki terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Sementara itu, pengurus salah sebuah pusat kaunseling, Kamil Yucel mengakui bukan mudah berdepan dengan mereka yang mengalami trauma perang.

” Sebenarnya orang ini berdepan dengan peperangan. Mereka mempunyai latar belakang trauma. Kadang-kandang payah nak dapatkan kepercayaan daripada mereka. Tetapi selepas beberapa kali, ia membuahkan hasil dan kami berkomunikasi satu sama lain,” katanya.

Artikel ini telah diolah dari laporan asal yang disediakan Andrew Hopkins. Bagi mengikutinya dengan lebih lanjut sila klik https://www.trtworld.com/…/the-war…/5abb31691b01722a81cbc6e6

Kongsi Artikel Ini