BERPULUH MAUT SERANGAN SENJATA KIMIA DI DOUMA

WhatsApp Image 2018-04-09 at 16.53.39(1)

Tiada tempat selamat untuk orang awam di Douma, Timur Ghoutah berlindung dari serangan tentera regim Bashar al Assad dan Rusia dalam operasi ketenteraan besar-besaran terbarunya untuk menguasai dari kumpulan anti kerajaan, Jaish al Islam.

Bagi memaksimakan angka kematian ke atas mereka yang bertahan dan enggan keluar dari situ, serangan menggunakan gas beracun telah dilancar pada Jumaat.

Melalui kaedah itu, ia mampu membunuh mereka yang bersembunyi di ruang bawah tanah, yang selama ini terselamat dari pengeboman dari udara dan tembakan meriam.

Menurut White Helmets, pada Sabtu sahaja, lebih 40 maut, selepas ia digugurkan di tengah malam hari.

Sumber tidak rasmi mendakwa, sepanjang dua hari ia dilancarkan, korban akibat serangan telah melebihi 70 nyawa.

Agensi berita Anadolu melaporkan, sejak ia bermula pada Jumaat, operasi menggempur di darat telah dibuat oleh tentera regim dan konco-konconya, manakala operasi pengeboman dari udara dilancarkan oleh Rusia.

Petik laporan itu lagi, sukarelawan berhempas pulas untuk mencari dan menyelamat mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan dan untuk tiba dengan segera ia menjadi terlalu berisiko kerana dalam kebanyakan kes mereka gagal ke lokasi kerana serangan tanpa henti.

Agensi berita kerajaan, SANA, berkata serangan besar-besaran akan dibuat sehingga semua tentera regim Bashar yang dijadikan tahanan oleh Jaish al Islam dibebaskan.

Sementara itu, di Al Bab City, lebih lapan orang awam dan 20 yang lain cedera apabila bom kereta meletup berhampiran sebuah masjid.

Menurut Jurucakap White Helmets, Ammar Selmo berdasarkan kecederaan yang dialami mangsa, jumlah korbaan dijangka meningkat.

Setakat ini, tiada mana-mana kumpulan mengaku bertanggungjawab.

Kongsi Artikel Ini