65 kanak-kanak maut

Untitled
Syrian Network for Human Rights (SNHR) mendakwa lebih 65 kanak-kanak dan 43 wanita telah menjadi korban serangan tentera regim Bashar al Assad dan sekutunya ke atas Daraa sepanjang tempoh 15 Jun hingga 30 Jun 2018.
 
Dalam kenyataan yang dimuat naik di laman rasminya, sn4hr.org, ia mendakwa secara keseluruhan lebih 214 orang awam telah menjadi mangsa serangan.
 
Katanya lagi, sebanyak 258 roket darat ke darat telah dilancarkan bersama 293 serangan meriam dan tidak kurang 397 bom barel telah digugurkan ke atas kawasan orang awam.
Menurut SNHR, pengeboman, pembunuhan dan kemusnahan yang bermula sejak pertengahan bulan lepas telah mengakibatkan lebih 198,000 penduduk khususnya dari Al Hirak, Nahta, Bosr al Harir, Al Mleiha Al Sharqiya, Nawa, Al Hara dan Aqraba, melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat dengan menuju ke daerah Golan.
 
Laporan berkenaan menegaskan bahawa Syria-Rusia telah mencabuli perjanjian bebas senjata sebagaimana dipersetujui bersama antara Moscow dan Washington, melanggar Resolusi 2139 dan 2254 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), serta Artikel 7 dan 8, Rome Satute, kerana melakukan jenayah perang ke atas orang awam.
Tambahnya lagi, kedua sekutu itu telah melakukan jenayah terancang, bersistematik dan menggunakan apa juga cara terhadap penduduk Daraa.
 
Berikutan perkembangan terbaru itu, SNHR meminta negara penderma dan Pejabat Penyelaras Kemanusiaan PBB menyediakan keperluan asas kepada lebih 198,000 pelarian yang kini terkandas di bahagian selatan negara itu yang bersempadan dengan Jordan dan Israel.
 
Sementara itu, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melaporkan lebih banyak kawasan telahpun berjaya ditawan tentera regim Bashar dan hanya berada tidak kurang 7 kilometer dari sempadan Jordan, kawasan sesak yang menempatkan hampir 200,000 pelarian dari Daraa.
 
Razali Awang
Media Syria Care

Kongsi Artikel Ini